Cretanthos olijfolie als medicijn?

Cretanthos
 
De meeste mensen zijn bekend met de term Vierge of Extra Vierge olijfolie.
Deze term geeft gedeeltelijk aan wat de kwaliteit van de olijfolie is.
Normaal heeft een olijfolie van een goede kwaliteit een lage zuurtegraad en als deze lager dan 0.8% is, mag deze olie Extra Vierge genoemd worden. Een lage zuurtegraad bereik je alleen  als goede olijven die nog niet te rijp zijn mechanisch worden geperst. Soms gebruiken producenten chemische truckjes om olie van minder goede kwaliteit toch nog als Extra Vierge te kunnen verkopen (denk aan de grotere producenten die vooral in de supermarkten te koop zijn) Hier zullen we later eens een aparte blog aan wijden.
Terug naar de eerlijke wereld en goede kwalitatieve producten.
Minder bekend in Nederland is de term “Early Harvest” Extra Virgin Olive oil.
De olijven die Cretanthos gebruikt voor deze olijfolie zijn enkele weken eerder geplukt dan de rest van de oogst. Ze zijn nog wat rauwer, waardoor er minder olie vrijkomt tijdens de persing. Deze “vroeg geplukte” olijven  leveren een nog hogere kwaliteit olijfolie. Dit komt niet alleen tot uiting door een zeer lage zuurtegraad (maximaal tussen de 0.5% en 0.2%). Nog  veel belangrijker is dat de hoeveelheid polyfenolen toenemen  en die zijn  terug te vinden  in de “early harvest” olijfolie.
Wat zijn Polyfenolen?
Polyfenolen behoren tot de groep antioxidanten die terug te vinden zijn in producten zoals citrusvruchten, broccoli, cacao en dus ook olijven of olijfolie. Naarmate deze polyfenolen meer voorkomen in de olie, is deze nog gezonder. Er is zelfs een bewezen positieve invloed op de gezondheid bij het gebruiken van deze polyfenolen. Om deze bijzonder gezonde oliën te ondersteunen, heeft de EU  een Health Claim onder regulation 432/2012 uitgegeven die alleen gebruikt mag worden als er minimaal 5 mg hydroxytyrosol  in 20 gram olijfolie zit.
De Cretanthos “early harvest” biologisch olijfolie boekt goede resultaten bij o.a.:
- Het verlagen van slecht cholesterol gehalte
- Het verlagen van het risico op diabetes type II
- Het verlagen van de bloeddruk
- Werkt ontstekingsremmend
- Het voorkomen van diverse soorten kanker
- Het vertragen van negatieve gevolgen van Alzheimer met 30-40%
- Het tegengaan van veroudering van het lichaam o.a. de huid
Het nuttigen van deze soort olijfolie draagt in ieder geval bij aan een gezonder lichaam en zorgt ervoor dat je lichaam weerbaarder wordt tegen vervuilingen van buitenaf (oxidanten) die kunnen leiden tot enkele van de bovengenoemde veelvoorkomende ziektes en kwalen. Zorg er dus voor dat je dagelijks minimaal 20 gram, dat zijn 2-3 eetlepels, gebruikt  in rauwe vorm.  Eet het van een lepel of gebruik het als topping over een salade of een ander  gerecht.
Verhitting zal zorgen voor een verlaging van de werkende eigenschappen, dus adviseren wij om dit niet te doen met de Cretanthos olijfolie.
Cretanthos is sinds enkele jaren de trotse bezitter van deze “Health claim” voor de Cretanthos Early Harvest Extra Virgin biologische olijfolie.
Hiermee haal je dus de perfecte olijfolie in huis voor je dagelijkse gezondheidsritueel. Buiten deze gezondheidsvoordelen geef je jouw gerechten een extra dimensie qua smaak.